START KAJABI MET BONUSSEN
5 methodes voor video in je online cursus
online business online coaching online cursussen

5 Methodes voor video in je online cursus

Als je zegt: ‘online cursus’, denk je al snel aan video. Deze twee gaan hand in hand. Je videomateriaal is heel belangrijk, want hiermee moet je je cursisten zien te grijpen en hen de leerstof laten begrijpen.

Er zijn verschillende vormen en methodes om video’s bij je online cursus te maken. Welke je gebruikt is afhankelijk van je cursusonderwerp. Het is niet zo dat de ene methode beter is dan de ander. Het hangt volledig af van het doel van jouw online cursus.  

In dit artikel lichten we alle vormen toe, zodat jij hoe dan ook een goede video voor je online cursus kan maken.

5 methodes voor videolessen in je online cursus

We hebben de 5 methodes om uit te kiezen voor je op een rijtje gezet. We bespreken de talking head, een live presentatie, de slideshow met voice-over, slideshow met een talking head en tot slot de methode met een screen capture.

1. Online videoles met talking head

De ‘talking head’-methode spreekt eigenlijk voor zich: Je neemt alleen je hoofd en eventueel ook je bovenlijf op en praat rechtstreeks in de lens van je camera. Een prima methode als je een korte tip wilt geven. Deze methode komt veel voor op sociale media.


Tips bij de talking head methode

Allereerst, denk niet te moeilijk. Je hebt geen dure apparatuur nodig om een goede video te maken. Gebruik je mobiele telefoon voor deze methode. Zet hem op een statief en zorg dat de lens op de goede ooghoogte zit.

Ga vervolgens met je gezicht naar het raam toe staan, zo krijg je natuurlijk licht op je video. Dit ziet er een stuk mooier en helderder uit, dan bijvoorbeeld kunstlicht. Natuurlijk kan je ook een ring light gebruiken, wanneer het natuurlijke licht van buiten te donker is.

Kijk nu in de lens van je mobiele telefoon. Dit is belangrijk, want je wilt tegen je cursisten praten. Kijk dus vooral niet naar het display!

Voor het beste geluid bij je video, doe je een externe dasspeld microfoon op. Deze kun je al voor een paar tientjes aanschaffen.

Neem de les in één keer op. Gaat het mis? Begin opnieuw en neem de les nog eens op in zijn geheel. Waarom? Editen kost altijd veel meer tijd dan de video opnieuw opnemen. Dus maak het jezelf gemakkelijk door niet hoeven priegelen met een video-editor. Wanneer je take goed is hoef je in de edit alleen maar het begin en het einde eraf te knippen.

2. Online videoles met live presentatie methode

Bij deze methode film je hele bovenlijf, inclusief een whiteboard naast je. Door te schrijven en tekenen op het whiteboard, wordt de video voor je cursisten een stuk visueler. Het voordeel hiervan is dat het daardoor leuker wordt om naar te kijken en de cursisten langer blijven doorkijken.


Tips bij de live presentatie methode

Ook bij deze methode kun je prima je mobiele telefoon gebruiken. Heb je wel een professionele camera tot je beschikking? Super, gebruik deze dan. Ook hier weer doe je de dasspeld microfoon om, want je staat verder van de camera af.

Wederom, zorg voor goed licht! Let er op dat zowel jijzelf als het whiteboard goed in beeld zijn.

Schrijf de woorden die je op het whiteboard wilt tonen alvast op, dan heb je een houvast tijdens de opname. Wees niet te serieus, je bent nog steeds een mens en een foutje of verspreking tijdens de opname is geen probleem.

Als het echt nodig is, edit je de video.

Durf je een stapje verder te gaan? Neem dan de les op met echt publiek. Dit kan live publiek zijn in de ruimte of online. Door voor publiek te spreken wordt je verhaal echter en authentieker. 

3. Online videoles met slideshow en voice-over

Video’s met slideshows zie je heel veel tijdens webinars. Veel trainers geven een slideshow presentatie zodat ze zelf niet in beeld hoeven te komen. Hierdoor is er geen tijdsgevoel bij de video en kun je op ieder moment een replay aanbieden. Een andere reden waarom je voor deze methode kan kiezen is dat je tekst in beeld kan brengen. Het voordeel van tekst in beeld is dat je deelnemer mee kan lezen en daardoor minder snel afgeleid is.

Een ander voordeel bij deze methode is dat je de voice over net zo vaak opnieuw kan opnemen als nodig is. Je kan makkelijk een slide terug gaan en vanaf daar verder gaan met je presentatie.


Tips bij de slide presentatie methode

Maak je slideshow in Powerpoint of in Keynote. Het handige van deze tools is dat ze een voice over functie hebben, zodat je de presentatie kan opnemen. Vervolgens exporteer je de presentatie met voice over als een videobestand. Easy peasy!
 

4. Online videoles met slideshow en talking head

In deze methode gebruik je the best of both worlds: een slideshow én de talking head. De cursisten kunnen de teksten meelezen, waardoor ze minder snel worden afgeleid. Bovendien ben jij in beeld, waardoor je cursisten en goed gevoel bij jouw persoon krijgt en waarschijnlijk de inhoud van jouw les serieuzer nemen.

Het lastige van deze variant is dat je minder makkelijk kan editen dan bij een gewone slideshow. Je zal tijdens de opnamen ook een ‘performance’ neer moeten zetten. Dit wil zeggen, houdt er rekening mee dat jouw lichaam en gezicht ook emotie overbrengen.

Source. Leanne Lovink van Helio past deze methode vaak toe.


Tips bij de slide presentatie en talking head

Om deze methode te gebruiken heb je opname software nodig om zowel de slideshow als jezelf op te kunnen nemen. Voorbeelden van goede software hiervoor zijn Camtasia voor Windows of ScreenFlow voor Apple.

Je speelt de slideshow af en spreekt eroverheen, eigenlijk net als dat je voor een groep presenteert 

Wat apparatuur betreft, hier kun je de webcam van je laptop voor gebruiken, en een dasspeld microfoon. De voornoemde software neemt alle onderdelen tegelijk op en plaatst ze onder elkaar, zodat je eigenlijk je opname in een keer klaar hebt.
 

5. Online videoles met screen capture

Wat is een screen capture (schermopname)? Dit is een video waarbij je alle handelingen op je beeldscherm opneemt. Dit zie je veelal in how-to video’s. Je vertelt je verhaal en je deelnemer kan ondertussen je muis blijven volgen en zelf meedoen. Deze methode is uitermate geschikt wanneer je software of een online product wilt uitleggen.

Source. Bastiaan gebruikt deze methode zelf het liefst.


Tips bij de screen capture methode

Deze methode heeft veel overeenkomsten met nummer 4: slideshow met talking head. Je hebt opname software nodig om zowel de slideshow als jezelf op te kunnen nemen (Camtasia of ScreenFlow) en gebruikt een extra microfoon.

Wat wel anders is, is dat wanneer je misloopt je de opname stil kan zetten, jezelf even herpakken, en weer verder kan gaan vanaf het punt waar je gebleven was.

In de edit blur (vervaag) je de gedeeltes van je scherm waarvan je niet wil dat je cursisten deze zien.

In de edit geef je ook een effect aan je muis wanneer je ergens klikt. Dit kan oplichten zijn, een cirkeltje eromheen, uitvergroten. 

Ben je klaar met de nabewerking? Sla dan je video op in HD formaat.


Cursusplatform voor online videolessen

Oke, dus je wilt aan de slag met een online videocursus. Supergoed! Nu nog de juiste software vinden om dit aan te bieden. Onze favoriet is Kajabi, een alles-in-één softwarepakket waarin je jouw website, leeromgeving, blogs, emailmarketing en producten aan kan bieden.

Eén vaste prijs, geen onnodige extra plug-ins die constant geüpdatet moeten worden. De zekerheid dat alles goed blijft draaien en je cursisten in een afgeschermde leeromgeving jouw videolessen kunnen volgen. Je video’s kun je namelijk direct uploaden binnen Kajabi.

Nieuwsgierig geworden hoe je jouw videolessen aanbiedt binnen dit platform?
Je kunt Kajabi 30 dagen gratis uitproberen.

Meld je aan via deze site, krijg onze Nederlandstalige trainingen en ondersteuning gratis >>

 
Aan de slag met online video cursussen

Nu je deze tips hebt gekregen, kun je zelf aan de slag. Onthoud: de sleutel naar succes is implementatie! Als ik je een laatste tip mee mag geven: houd het simpel. Jouw videolessen hoeven niet perfect te zijn, als ze maar een op prettige manier de informatie overbrengen die jij je cursisten mee wilt geven. 

Wil je meer weten over het maken van online lessen? Dan vind je deze blog vast ook interessant: Hoe maak je een online cursus, programma of training?

 

Lotte
Website design & social media

Bastiaan de Koning - Officially Preferred Kajabi Expert

Sinds 2014 gespecialiseerd in het bouwen en verkopen van online cursussen en leeromgevingen. 100% gespecialiseerd in Kajabi en de enige Nederlandstalige Preferred Kajabi Expert. Sinds 2022 officieel template leverancier voor Kajabi en in mei 2024 uitgeroepen tot top partner van Kajabi in Austin Texas.

CONTACT